Att flytta ihop i en gemensam bostad kallas samboende. Det kan vara med en vän eller pojkvän/flickvän, du kan även flytta ihop med någon du inte alls känner, det kan vara enkelt och billigt men det finns en del saker du bör tänka på.

 

Samboende

När du ingår i ett samboende så blir allt ni köper till ert bohag, det vill säga säng, soffa och tv osv ert tillsammans att äga. Om ni köper bostaden i syfte att bo tillsammans i den men det är endast du som betalar, ja då är bostaden även den andra partens att äga. Därför är det viktigt att man skriver ett samboavtal där man kommer överens över vad som ska ingå i en eventuell bodelning (alltså vad man ska dela på om samboendet upphör) eller att man avtalar bort lagen. Viktigt att tänka på är att sambos inte ärver varandra, så om någon dör så ärver inte den andra tillgångarna utan det gör familjen.

Avtala bort lagen

Om man avtalar bort sambolagen så kommer man kunna göra hur man vill efter att samboendet upphör utan att lagen sätter stopp. Ett samboavtal lämnar man inte in till skatteverket utan det är ett avtal man gör mellan de inblandade parterna. Det är bra att skriva under avtalet för att ha ett bevis ifall det uppstår en konflikt om avtalet när samboendet upphör.