Möbler och kläder

När man köper kläder och möbler så är ett bra tips att köpa begagnat iallafall möbler, för möbler har ett väldigt bra andrahandsvärde. Vill man värna om vår miljö så är det även bra att köpa begagnade kläder och dessutom är det billigt. Man kan faktiskt hitta riktigt fina begagnade kläder på till exempel tradera.

Men om du ska köpa begagnade möbler och kläder men speciellt möbler så är det bra att ha koll på köplagen. Köplagen är en dispositiv lag, den går alltså att avtala bort. Annars är den väldigt lik konsumentköplagen som jag kommer berätta mer om. En annan skillnad mellan köplagen och konsumentköplagen är att köparen har en aning lägre ställning inom köplagen.

Konsumentköplagen är en tvingande lag den går alltså inte att avtala bort. Där är köparen (konsumenten) och en näringsidkaren inblandad. Som konsument har du rätt till reklamation av en vara i tre år om det är giltiga skäl till reklamation som om tröjan du köpt får hål överallt eller om soffan du köpte börjar spricka i sömmarna. Det kan hända att näringsidkaren nekar att det är fel på varan och då kan du kontakta en konsumentvägledare och den hjälper dig som konsument att kunna reklamera varan. Om inte en konsumentvägledare kan hjälpa dig så kan du kontakta allmänna reklamationsnämnden (ARN). Dem hjälper dig då att vinna det här fallet och då kan det gå till tingsrätten.

Om du vill lämna tillbaka en vara så kan du se butikens villkor på kvittot. Det kan till exempel stå att du endast har öppet köp i en vecka. Så då har du endast en vecka på dig att lämna tillbaka varan ifall den inte skulle passa eller att du inte vill ha den.

Något att komma ihåg som konsument är att du är i högre ställning än näringsidkaren.