Att vara en som ”slösar” i motsats till att vara en som ”sparar” är ett tankesätt som inte kan vara naturligt för de flesta. Men det kan dock utvecklas genom övning. Anledningarna till varför man behöver spara är många, men bakom varje anledning ligger alltid en viss grad av trygghetstänkande. Kostnader läggs upp snabbt, och att bygga ditt sparande kanske kan verka som en önskedröm. Men små förändringar nu kan ge stora fördelar senare.

Följ dessa små steg för att börja göra meningsfulla framsteg mot en ljusare ekonomisk framtid.

 

  • Spara med ett mål– Det kan vara för körkort eller en drömresa du har alltid velat åka till. Det blir enklare för dig att spara om du vet när och till vad du kommer använda dem till.
  • Handla smartare med kuponger, appar, medlemskort– Att samla matkuponger, både från reklamblad och på nätet kan tyckas fånigt men det kan hjälpa dig spara. Idag så finns det många appar som levererar erbjudanden allt efter område och butik du rör dig i. Skaffa även medlemskort i de butiker du handlar för att samla bonuspoäng och få återbäring på pengarna.
  • Börja köpa saker online – Att köpa saker online kan vara billigare samt kan det minska risken för impulsköp och då slipper du kolla på andra saker du inte behöver.
  • Satsa på kvalité – När det gäller saker du kommer använda lång sikt så är det bättre att investera i bra kvalitet så du inte behöver byta eller köpa nytt så ofta och kan stanna längre.
  • Sluta äta snabbmat – Låt inte dig själv spendera en krona mer på snabbmat. Det kostar på både för hälsa och plånbok.
  • Gör en budget – Genom att varje månad skriva in de verkliga kostnaderna i budgeten, har du bättre koll på vart pengarna tar vägen så att du har pengar kvar i slutet av månaden att spendera på saker du tycker är roligt och med en budget slipper du både att saldo på hål i plånboken och stressen som lätt kan uppstå i slutet av månaden.
  • Cash – Ta ut kontanter och nöj dig med att nyttja dem i stället för att använda kortet, att ha bättre koll på dina pengar.
  • Två konton ?– Om du jobbar kan du dela upp din lön i två delar vilket din arbetsgivare säkert kan hjälpa dig med. En till ett sparkonto och en till ett spendera konto. Eller så kan du själv sätta upp detta med automatisk överföring den dagen du får lön. Det gör det enklare att disciplinera dig själv och tvinga dig själv att spara.
  • Ta inte sms-lån – Även om det är enklast att ta ett sms-lån så är det bra att tänka på konsekvenser om vad kan hända om du inte betalar dem tillbaka, plus så har dem höga räntor.

Här är en intervju med en elev på dragonskolan om sparande och kostnader

 

 

En video om hur du kan spara pengar dagligen:

 

 

 

Om du har mera frågor om hur man kan spara pengar kan du klicka på länken:

https://www.sparbankeneken.se/privat/spara-placera/radgivning-om-sparande/index.htm